De Iraakse tak van Al-Qaida heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanvallen op twee grote gevangenissen in de regio Bagdad.

Bij de aanvallen, die bedoeld waren om gedetineerden te bevrijden uit Taji en Abu Ghraib, kwamen zeker 25 Iraakse militairen en politieagenten om en raakte een ongeveer evengroot aantal gewond.

De Islamitische Staat van Irak zei dinsdag dat de zondag ingezette operatie onder de noemer 'De Tirannen Overwinnen' heeft geresulteerd in de bevrijding van vele honderden gedetineerden, onder wie zeker vijfhonderd strijders van Al-Qaida.

Bomauto's

De opstandelingen zeiden dat voor de beide aanvallen in totaal twaalf bomauto's waren gebruikt en dat van binnenuit hulp was gekomen van gedetineerden die van wapens waren voorzien.

De Iraakse autoriteiten hebben eerder gezegd dat ruim vijfhonderd gevangenen zijn bevrijd en dat de aanvallers gebruik hebben gemaakt van de inzet van zelfmoordterroristen.

Terreurdaden

In Taji en Abu Ghraib, die voordat de Amerikaanse troepen in december 2011 uit Irak vertrokken onder Amerikaanse controle stonden, zitten veel mensen die voor terreurdaden zjn veroordeeld, onder wie leden van de Iraakse tak van Al-Qaida. Het gaat om grote gevangeniscomplexen met duizenden gevangenen.

Precies een jaar geleden kondigde Al-Qaida een campagne aan om gevangen leden te bevrijden.