Nazi-jacht in Duitsland geopend met postercampagne

Het Simon Wiesenthal Centrum is dinsdag in de grote steden van Duitsland een postercampagne begonnen om de laatste onberechte oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog alsnog voor het gerecht te krijgen.

Onder de slogan 'Spät, aber nicht zu spät' ('Laat, maar nog niet te laat') worden beloningen tot 25 duizend euro uitgeloofd voor informatie die kan leiden tot de opsporing van oorlogsmisdadigers.

Het centrum besloot tot de campagne na de veroordeling van voormalig concentratiekampbewaker John Demjanjuk in 2011.

"Ivan Demjanjuk was de eerste Holocaust-misdadiger in decennia die in Duitsland veroordeeld werd op grond van het feit dat hij dienst deed in een dodenkamp. Deze veroordeling bereidt de weg voor nieuwe vervolgingen van individuen die in dodenkampen werkten", zegt Efraim Zuroff, directeur van het centrum, op de website van de organisatie.

Gerechtigheid

"Met onze postercampagne in Berlijn, Hamburg en Keulen doen we een beroep op mensen die ons kunnen helpen deze daders te identificeren of vinden nu ze nog steeds voor het gerecht kunnen worden gebracht", aldus Zuroff.

De Centrale Joodse Raad in Duitsland liet maandag weten achter de campagne te staan. "Het gaat hier uitsluitend om gerechtigheid. En gerechtigheid kent geen verjaring", zei voorzitter van de raad Dieter Graumann maandag.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie