Nationalisten alsnog weg uit regering Marokko

Koning Mohammed VI van Marokko heeft maandag het ontslag geaccepteerd van vijf ministers van de conservatieve Istiqlal-partij.

De bewindslieden vertrokken na gesteggel over subsidies met coalitiepartner PJD, de islamistische Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling. Dat liet een woordvoerder van de koning weten.

Volgens het nationalistische Istiqlal (Onafhankelijkheid) treft de PJD de armen in het land door subsidies op voedsel en brandstof te snel af te bouwen.

Dergelijke economische hervormingen waren vorig jaar een voorwaarde voor een lening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Door het vertrek van de ministers lijkt Marokko in de greep te zijn van een zeldzame regeringscrisis.

Telefoontje

Istiqlal kondigde al eerder aan uit de coalitieregering te stappen. Toen besloot de partij na een telefoontje van de vorst om toch aan te blijven. Dit keer lijkt Mohammed VI zijn ministers niet te willen terugfluiten.

''De koning accepteert de ontslagen en roept de vertrekkende ministers op aan te blijven tot anderen zijn benoemd'', liet het paleis weten. Dit moet de premier tijd geven een nieuwe regering te vormen.

Lees meer over:
Tip de redactie