Gevechten tussen voor- en tegenstanders Mursi

Aanhangers van de begin deze maand afgezette Egyptische president Mohamed Mursi zijn maandag op het Tahrirplein in Caïro slaags geraakt met diens tegenstanders.

Volgens de staatsomroep zijn daarbij zeker twee doden en 16 gewonden gevallen. Aanhangers van Mursi hebben gezegd dat het leger het vuur op hen heeft geopend.

De Mursi-aanhang was naar de nabijgelegen Amerikaanse ambassade getogen om te protesteren en trok vervolgens naar het plein.

Daar zijn volgens plaatselijke media botsingen ontstaan, ook met militairen of politie die de aanhangers van Mursi onder meer met tanks en pantserwagens proberen tegen te houden.

Ongeregeldheden

Ook in Qalioub, ten noorden van Caïro, deden zich ongegereldheden voor. Aanhangers van Morsi blokkeerden de snelweg tussen de hoofdstad en Alexandrië aan de Middellandse Zee en boden verzet toen veiligheidstroepen hen maanden te vertrekken. Ook hier werd geschoten.

Er vielen ten minste drie doden, van wie er twee, van 15 en 18 jaar, waren geraakt door hagel.

Eerder op de dag blokkeerden militairen de straten die naar het ministerie van Defensie leiden, om te voorkomen dat duizenden protesterende aanhangers van Mursi in de buurt van het gebouw konden komen.

Aanhangers van de Moslimbroederschap demonstreren dagelijks tegen de afzetting van Morsi op 3 juli en eisen dat hij in zijn ambt wordt hersteld. Duizenden hebben zich verzameld bij de Rabaah al-Adawiya-moskee.

Overzicht: Egyptenaren dwingen opnieuw vertrek president af

Achtergrond Mursi l Achtergrond Mansour l Dossier Egypte

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie