Afghaans parlement stemt voor ontslag minister

Het Afghaanse parlement heeft maandag voor het ontslag van minister van binnenlandse zaken Mushtaba Patang gestemd.

Patang wordt verantwoordelijk gehouden voor de verslechterde veiligheidssituatie en het toenemende geweld in het land.

Honderdzesendertig parlementsleden stemden voor het vertrek van Patang, slechts zestig steunden de minister. Volgens de parlementariërs heeft Patang te weinig gedaan aan het handhaven van de veiligheid op de snelweg tussen Kandahar en Kabul, de belangrijkste handelsroute van het land.

Karzai

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft nu de mogelijkheid om het besluit van het parlement over te nemen of naast zich neer te leggen. In een verklaring zei hij het besluit van het parlement te respecteren. Hij voegde daar echter aan toe dat er wel een geldige reden moet zijn om Patang uit zijn functie te ontheffen.

Volgens Karzai is het aan het hooggerechtshof om te bepalen of de aangevoerde redenen voldoende grond zijn voor een ontslag. Tot die tijd blijft Patang aan als minister.

Samenzwering

Patang zelf verklaarde dat hij elke beslissing van de regering en de rechters zal accepteren. Volgens hem was de vertrouwensstemming vooral een poging van een aantal parlementsleden om van hem af te komen om hun economische belangen veilig te stellen.

Ook zou de stemming zijn ingegeven door het onderzoek dat hij heeft ingesteld naar de drugsbendes en zijn weigering om op verzoek van parlementariërs mensen banen bij de overheid te geven. "Welke beslissing er ook is genomen door het parlement, het is een politieke samenzwering", aldus Patang.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie