'Nederlanders Moermansk niet vervolgd'

Het Groningse gemeenteraadslid Kris van der Veen, die samen met drie Nederlandse filmmakers in Moermansk is opgepakt voor het verspreiden van 'homopropaganda', wordt waarschijnlijk niet vervolgd.

Dat zegt Mattias Gijsbertsen, de fractievoorzitter van GroenLinks in de Groningse gemeenteraad. Het viertal heeft te horen gekregen dat de zaak tegen hen niet-ontvankelijk is verklaard.

De vier Nederlanders zijn nu op weg naar het vliegveld in Moermansk en proberen zo snel mogelijk naar Nederland te vliegen. Van der Veen en Gijsbertsen zullen pas in het vliegtuig terug naar Nederland helemaal gerust zijn.

Van der Veen was in Moermansk met een filmploeg om een documentaire op te nemen over de emancipatie van homoseksuelen. Het viertal had voor de film jongeren ondervraagd over hun seksualiteit. Van der Veen stelt op Twitter 'opgelucht' maar toch 'licht alert' te zijn.

Verrassing

De gemeente Groningen was verbijsterd over de arrestatie van de vier Nederlanders Volgens de stichting stedenband Groningen-Moermansk, een orgaan van de gemeente, kwamen de arrestaties als ''een complete verrassing''. In september vorig jaar werd er in Moermansk een 'House of equality' geopend, bedoeld voor mensen met vragen over homoseksualiteit. Daar was de Groningse burgemeester Rehwinkel bij aanwezig.

De stedenband zegt organisaties als LGBT Groningen en LGBT Murmansk te blijven ondersteunen in hun initiatieven om homo-emancipatie bespreekbaar te maken.

Hard protest

Fractieleider van GroenLinks in de Tweede Kamer Bram van Ojik heeft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken gevraagd ''een hard protest'' te laten horen bij de Russische autoriteiten.

''Dat Kris van der Veen en zijn collega's niet vervolgd worden, is mooi, maar het is veelzeggend dat dat is gebeurd vanwege procedurefouten. Niet de procedures zijn fout, maar de antihomowetten zelf.'' Van Ojik heeft samen met zijn VVD-collega Han ten Broeke schriftelijke vragen gesteld aan Timmermans.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie