De herbouw van een imposant kazernecomplex uit de Ottomaanse tijd kan doorgaan op het terrein van het Gezipark in het centrum van Istanbul.

Een administratieve rechtbank heeft dat bepaald, meldden Turkse media maandag. De voortgang van het fel omstreden project was begin juni tot staan gebracht door een lagere rechter.

De gemeente Istanbul kan nu de bouwplannen uitvoeren en hoeft niet te wachten tot de Turkse Raad van State zich erover uitspreekt.

Massale betogingen

Het eind mei begonnen bescheiden protest tegen de herrijzenis van het in 1940 gesloopte complex mondde snel uit in massale betogingen tegen het regeringsbeleid van premier Recep Tayyip Erdogan.

Betogers in het hele land uitten hun ongenoegen over zijn autoritaire stijl, zijn religieuze conservatisme en zijn omstreden buitenlandbeleid, vooral ten aanzien van Syrië. Er vielen bij de betogingen in juni vijf doden en duizenden gewonden.

Epicentrum

Het park waar het complex stond, werd het epicentrum van de betogingen en daarmee van de heftige krachtmeting tussen voor- en tegenstanders van Erdogan. Erdogans politieke partij, de AKP, is de grote drijfveer achter het project.

De deelgemeente Beyoglu ging er in september 2011 mee akkoord. Maar critici vinden dat Beyoglu beter af is met het park dan met het herbouwde kazernecomplex van de Ottomanen, waar onder meer horeca, kantoren en winkelcentra in komen.

Het complex uit 1806 was een creatie van een Armeense architect. Het leed zware schade in 1909 tijdens een opstand en het werd in 1921 dankzij zijn grote binnenplaats het eerste voetbalstadion van de stad, dat door alle grote plaatselijke clubs werd gebruikt.

Overzicht van de onrust in Turkije: