UMP haalt 7 miljoen op voor aflossing schuld

De Franse oppositiepartij UMP van voormalig president Nicolas Sarkozy heeft al 7 miljoen euro ingezameld om haar schuld van 11 miljoen euro te kunnen afbetalen aan de staat. 

Dat liet partijleider Jean-François Copé maandag weten op radiozender Europe 1.

Frankrijk financiert namelijk de helft van de verkiezingscampagnes, mits de partijen zich aan strenge regels houden.

Omdat het kamp-Sarkozy tijdens de verkiezingen van 2012 meer geld uitgaf dan was toegestaan, moet de UMP nu 11 miljoen terugbetalen om te blijven bestaan.

Leden

De centrumrechtsen wisten sinds eind april ''bijna 40.00 nieuwe leden'' binnen te halen, vertelde Copé. Ook werden donaties gedaan, waaruit volgens hem blijkt ''dat in deze moeilijke periode veel Fransen van mening zijn dat democratisch debat kan leiden tot het voeren van oppositie, maar ook een nieuwe weg vrij kan maken voor een grote groep mensen rechts en in het centrum''.

Desondanks is de UMP nog ''ver weg'' van het benodigde bedrag, erkende Copé.

Problemen

De partij verkeert bovendien ook zonder deze schuld in financiële problemen. UMP verloor zetels tijdens de laatste verkiezingen van de Senaat en de Nationale Vergadering. Een daling van het aantal parlementariërs betekende ook een daling van de staatsbijdrage.

Bovendien zegden veel leden hun lidmaatschap op vanwege de genante machtsstrijd tussen Copé en ex-premier François Fillon, die beiden de leiding opeisten.

Lees meer over:
UMP

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie