Dubai verleent gratie aan Noors slachtoffer verkrachting

De Noorse vrouw die in Dubai een celstraf kreeg van 16 maanden omdat ze was verkracht , heeft haar paspoort terug gekregen en mag het land verlaten. Ook haar celstraf is teruggedraaid. 

Dat heeft ze verteld aan AP. "Ik ben heel erg blij",  laat ze weten. "Ik heb mijn leven terug. Dit is een geweldige dag."

De 24-jarige Marte Dalelv was in maart voor een zakenreis in het land toen ze werd verkracht door een collega.

Nadat ze aangifte had gedaan tegen de man werd ze gearresteerd door de politie. Op 17 juni werd ze veroordeeld voor buitenechtelijke seks en het drinken van alcohol. Dalelv had beroep aangetekend tegen de veroordeling. Deze zou in september dienen.

Noorse regering

De Noorse minister van Buitenlandse Zaken, Espen Barth Eide, twitterde: ''Marte is vrijgelaten. Dank aan iedereen die steun betuigde.''

De Noorse regering zei dat ze dagelijks via diplomatieke kanalen contact had met de autoriteiten van Dubai over Dalelv, sinds ze was veroordeeld. Volgens de Noren was de veroordeling een schending van de mensenrechten.

Verkrachter

Ook de verkrachter zelf werd veroordeeld, tot 13 maanden cel, wegens buitenechtelijke seks en alcoholgebruik. De man is een collega van Dalelv en heeft eveneens gratie gekregen.

Lees meer over:
Tip de redactie