De Europese Unie heeft besloten tot stappen tegen de Libanese Hezbollah-beweging. De militaire vleugel van de sjiitische Hezbollah is officieel tot een terroristische organisatie bestempeld.

Er komt een inreisverbod voor personen die betrokken zijn bij de militaire tak van deze radicaal islamitische organisatie. Ook worden tegoeden in de EU bevroren.

Eerder was daar al door landen als Groot-Brittannië en Duitsland op aangedrongen. Door de maatregel wordt automatisch een aantal EU-sancties van toepassing. 

Voor de maatregel was de goedkeuring van alle 28 lidstaten van de EU nodig en die unanimiteit was er eerder niet. Een ingewijde bron in Brussel zei vorige week dat het nu eindelijk wel zo ver leek te zijn.

Ook de Britse minister van buitenlandse zaken William Hague betuigde zich maandagochtend hoopvol dat de EU-ministers van buitenlandse zaken, in Brussel bijeen, tot een definitieve beslissing zouden komen. 

Inmenging

Vermoedelijk heeft Hezbollahs actieve inmenging in de burgeroorlog in Syrië de EU-landen die nog twijfelden over de streep getrokken. Hezbollah heeft strijders naar Syrië gestuurd om er mee te vechten aan de zijde van het regeringsleger van president Bashar Assad. 

Volgens de Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle kan de betrokkenheid van Hezbollah bij de aanslag in het Bulgaarse Burgas van verleden jaar, die vijf Israëlische toeristen en een Bulgaar het leven kostte, niet zonder reactie blijven. 

De militaire vleugel van Hezbollah op de zwarte lijst zetten is wat Westerwelle betreft de reactie die de EU dient te geven. 

Nederland

Nederland beschouwt de hele Hezbollah al jaren als terreurorganisatie en pleitte al langere tijd voor plaatsing op de zwarte lijst.

"Het is goed dat de EU heeft besloten Hezbollah te noemen wat het daadwerkelijk is: een terroristische organisatie. Ik ben tevreden dat we deze belangrijke stap vandaag hebben gezet", aldus minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. 

Stabiliteit

De maatregelen tegen uitsluitend de militaire tak van Hezbollah bleken het enige haalbare compromis. Enkele EU-landen vinden dat Hezbollah in Libanon, waar het in de regering zit, nog voor enige stabiliteit zorgt. Zij willen in ieder geval de mogelijkheid voor overleg met de politieke tak openhouden.

Ook betwijfelen sommige Europese regeringen of er daadwerkelijk een verband is tussen Hezbollah en de aanslag in Bulgarije.