Nederlanders vast in Rusland wegens 'homopropaganda'

Vier Nederlanders zijn in het Russische Moermansk opgepakt op verdenking van homopropaganda. Een van de arrestanten is Kris van der Veen, raadslid voor GroenLinks in Groningen. 

Dat bevestigt collega-raadslid Mattias Gijsbertsen van Groenlinks in Groningen maandag.

Van der Veen is ook voorzitter van de stichting LGBT Groningen, die opkomt voor de rechten van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders.

Van der Veen laat via Twitter weten dat ze steun krijgen van het Nederlandse consulaat. Inmiddels zijn ze weer op vrije voeten in afwachting van de rechtsgang. 

"De rechtszitting zou om 12.00 uur beginnen, maar die is om onbekende reden geannuleerd", zegt Gijsbertsen.

"Ik heb Kris maar kort gesproken, maar er zijn drie mogelijke uitkomsten. Of hij krijgt 15 dagen cel, of het wordt een boete. Een derde optie is uitzetting. We hopen natuurlijk op dat laatste."

Verbijsterd

De gemeente Groningen is verbijsterd over de arrestatie van Van der Veen. Dat liet de stichting stedenband Groningen-Moermansk, een orgaan van de gemeente, maandag weten.

Volgens de stichting komt de arrestatie als ''een complete verassing''. In september vorig jaar werd er in Moermansk nog een 'House of equality' geopend, bedoeld voor mensen met vragen over homoseksualiteit. Daar was de Groningse burgemeester Rehwinkel bij aanwezig.

De stedenband zegt organisaties als LGBT Groningen en LGBT Murmansk te blijven ondersteunen in hun initiatieven om homo-emancipatie bespreekbaar te maken.

Documantaire

De vier waren bezig met een documentaire. Daarvoor zouden ze een minderjarige en enkele volwassenen hebben gevraagd naar hun mening over homoseksualiteit, wat wordt gezien als homopropaganda. Dat is door een onlangs aangenomen wet in Rusland verboden. 

Van der Veen is druk bezig om voor 12.00 uur een advocaat te vinden. "Daar helpt het consulaat ook bij", zegt Gijsbertsen. "We weten niet hoe hij is opgepakt, maar dat is waarschijnlijk in het kamp waar ze verbleven gebeurd. Of hij in de dagen ervoor gevolgd is weet ik niet."

Bewust van gevaren

Volgens collega-raadslid Annie Postma was Van der Veen bewust van de risico's die hij loopt in Rusland. "Er is veel contact tussen de homobeweging in Groningen en die in Moermansk omdat er een band is tussen de twee steden."

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat in een reactie weten op de hoogte te zijn van de zaak, maar kan verder geen details geven. 

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie