Noorse geheime dienst ziet gevaren voor politici

Noorse politici lopen precies 2 jaar na de bomaanslag in Oslo en de schietpartij op het eiland Utoya meer gevaar dan ooit. 

Dat zei Benedicte Bjørnland, chef van de Noorse binnenlandse veiligheidsdienst (PST), maandag tegen de publieke omroep NRK.

De beveiliging van politici is in Noorwegen een zaak van de PST. Bjørnland zei dat er nu juist meer dreigementen tegen de landsbestuurders zijn dan voor de aanslagen.

''We proberen er altijd op tijd bij te zijn, maar we kunnen niet uitsluiten dat het een keer misgaat", aldus de hoogste Noorse veiligheidsbaas.

Persoonlijke lijfwachten

Geheel tegen de Noorse traditie in hebben veel politici in het land persoonlijke lijfwachten gekregen sinds de aanslagen op 22 juli 2011. De Noorse rechts-extremist Anders Behring Breivik doodde op die dag eerst acht mensen in het regeringskwartier van Oslo met een autobom. Daarna schoot hij op het eiland Utoya 69 veelal jonge aanhangers van de regerende Noorse Arbeiderspartij dood.

Breivik is in augustus 2012 voor de aanslagen veroordeeld tot een gevangenisstraf van minstens 21 jaar. Daarvan heeft hij er nog 19 te gaan.

Lees meer over:
Tip de redactie