Paus vertrokken naar Brazilië

Paus Franciscus is maandagochtend naar Brazilië vertrokken. Zijn vliegtuig steeg even voor 9 uur op vanaf de luchthaven Fiumicino van Rome. 

De Airbus A330 van de Italiaanse maatschappij Alitalia wordt rond 21.00 uur (Nederlandse tijd) verwacht op de internationale luchthaven van Rio de Janeiro.

Franciscus woont een deel van de Wereldjongerendagen in Rio de Janeiro bij, waaraan honderdduizenden rooms-katholieke jongeren deelnemen.

Ook bezoekt hij een krottenwijk en het Mariabedevaartsoord Aparecida en heeft hij een ontmoeting met jonge gedetineerden.

Het is de eerste reis van de Argentijnse paus buiten Italië, sinds hij in maart tot hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk werd gekozen. Mogelijk gaat hij later dit jaar nog naar zijn geboorteland.

Johannes Paulus II

De Wereldjongerendagen, een initiatief van paus Johannes Paulus II (1978-2005), worden eens in de 2 à 3 jaar gehouden.

Aan het evenement nemen ook ongeveer 300 Nederlanders deel. Zij zijn ruim een week geleden al vertrokken en hebben een voorprogramma gevolgd in Brazilië of Suriname, voordat ze naar Rio reisden.

De autoriteiten hebben strenge veiligheidsmaatregelen genomen. De verwachting is dat vele Brazilianen van het bezoek van Franciscus gebruik zullen maken om opnieuw te betogen tegen de corruptie, het slechte onderwijs en de slechte gezondheidszorg in hun land, zoals ook enkele weken geleden gebeurde tijdens het voetbaltoernooi om de Confederations Cup.

Tip de redactie