Dodelijke aardbeving treft noordwesten China

Een aardbeving met een kracht van 5,9 op de Schaal van Richter heeft maandagochtend (lokale tijd) de provincie Gansu in het noordwesten van China getroffen. Daarbij zijn zeker 75 doden en meer dan 296 gewonden gevallen.

Dat meldt het Amerikaanse persbureau AP maandag. 

Volgens de Chinese regering was er sprake van een aardbeving met een kracht van 6,6 op de Schaal van Richter. De United States Geological Survey houdt het op 5,9 op de Schaal van Richter met een diepte van 9,8 kilometer.

Ongeveer anderhalf uur na de eerste beving volgde een nieuwe schok die volgens Xinhua een kracht van 5,6 op de Schaal van Richter had.

De aardbeving zou een onbekend aantal huizen in de stadsprefectuur Dingxi, hebben verwoest. De slachtoffers komen voornamelijk uit de plattelandsgebieden van Dingxi, zoals Min County. Het epicentrum lag onder Dingxi.

De South China Morning Post meldt maandagochtend dat er van de gebouwen in Taihe, een gebied dat bij Dingxi hoort, niets meer over is. 

Minuut

De aardbeving zou een minuut hebben geduurd. Direct na de melding van de beving sprak de USGS van een grote kans op significante schade in het gebied. Zo'n 22.000 inwoners zouden een 'zeer zware beving' hebben gevoeld en 127.000 een 'zware beving'. 

In de regio wonen 26 miljoen mensen en in het gebied in en rondom Dingxi wonen zo'n 2,7 miljoen mensen. 

Gansu grenst aan de provincie Sichuan, waar in april door een aardbeving 164 mensen omkwamen en er meer dan 6700 gewond raakten.

Locatie Gansu in China:


View Larger Map

Lees meer over:
Tip de redactie