In de Turkse stad Istanbul was het dit weekeinde weer onrustig. Zondag demonstreerden opnieuw enkele honderden mensen tegen de regering van premier Recep Tayyip Erdogan.

De politie was met waterkanonnen aanwezig, maar tot onlusten kwam het niet.

Zaterdagavond kwam het in het Gezipark tot rellen toen de politie met geweld een trouwpartij verstoorde en daarbij waterkanonnen, traangas en rubberkogels gebruikte.

Het bruidspaar had elkaar tijdens de massale demonstraties rond het Gezipark leren kennen en vond dit een goede lokatie voor hun huwelijksfeest. De bruid was in het wit gekleed en voorzien van een bijpassend wit gasmasker en een met bloemen versierde helm.

Traangas

Volgens getuigen kwam uit de waterkanonnen water waarin chemicaliën zaten die hetzelfde effect hadden als traangas. Veel mensen hadden last van ademhalingsmoeilijkheden en pijnlijke ogen.

De politie achtervolgde de betogers tot in de drukke winkelstraten, waar veel winkelend publiek op de been was. Buitenlandse toeristen reageerden geschokt, aldus ooggetuigen. Meerdere betogers werden gearresteerd.

Verzet

Het Gezipark is het symbool geworden van het verzet tegen Erdogan en zijn autoritaire regeerstijl.

Met zijn harde optreden tegen de betogers heeft Erdogan inmiddels veel goodwill verloren onder de kiezers. Volgens een opiniepeiling zou zijn regeringspartij AKP nu nog op 44 procent van de stemmen kunnen rekenen als er nu verkiezingen zouden zijn. Vorig jaar februari was dat nog ruim 53 procent.

Overzicht van de onrust in Turkije: