De Jemenitische Nobelprijswinnaar Tawakkol Karman pleit voor de vrijlating van de Nederlandse journaliste Judith Spiegel en haar man Boudewijn Berendsen.

Dat melden verschillende media op basis van de Wereldomroep.

Karman benadrukt dat de twee 'vrienden van Jemen' zijn. Ze dringt er bij de Jemenitische autoriteiten op aan om er alles aan te doen om Spiegel en Berendsen vrij te krijgen. Ook vraagt ze de Jemenitische president zich persoonlijk met de ontvoeringszaak te bemoeien. 

Spiegel en Berendsen werden begin juni ontvoerd door gewapende mannen. Maandag dook op Facebook een filmpje op waarin Spiegel en Berendsen een dramatische oproep doen aan Nederland om iets aan hun situatie te doen. Ze zegt dat ze zullen worden doodgeschoten als er binnen tien dagen geen oplossing is.

De video zou een week geleden al op Youtube zijn geplaatst en enige tijd daarna op Facebook. Spiegel werkt vanuit de hoofdstad Sanaa als freelancejournaliste voor onder meer de NOS, NRC Handelsblad, Elsevier en de Vlaamse omroep VRT. Ontvoeringen in Jemen gaan veelal over losgeld.