Op het Vossenplein in hartje Brussel is zaterdagavond een groot volksfeest gehouden. Rond half tien kwamen koning Albert, koningin Paola, prins Filip en prinses Mathilde aan om mee te feesten.

Ze klapten mee met de muziek en zwaaiden naar het massaal toegestroomde publiek.

Koningin Paola rommelde even in haar handtas en haalde haar telefoon eruit. Daarmee maakte ze een foto van de menigte die vrolijk wuifde.

Op de grote televisieschermen naast het podium waren Belgen te zien die hun wensen uitspraken voor Albert en afscheid namen.

'Merci Albert'

''Drink maar effe een flinke pint", zo wenste een man de aftredende Albert toe. ''Merci Albert" (Bedankt, Albert) werd daarna door het volk volmondig gescandeerd. Albert lachte uitbundig en klapte mee.

Het vorstenpaar en Filip en Mathilde haakten in met de muziek en deinden mee. Filip kuste Mathilde op de wang terwijl het plein uit volle borst zong en ballonnen losgelaten werden.

De koning en de rest van de familie gingen rond 22.20 uur weg. Ze gingen te voet en liepen nog, vriendelijk groetend en zwaaiend, door de menigte. Pas verderop stapten ze in hun auto's. Het feest ging ook na het vertrek van de koninklijke familie door.

Aftreden

Het 'Bal National' zoals het evenement heet, werd 10 jaar geleden voor het eerst gehouden ter viering van het toenmalige 10-jarige koningschap van Albert II. Nu viert het bal, dat is uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend groot volksfeest, niet alleen een eigen jubileum, maar brengt het ook hulde aan de vertrekkende koning.

Bal National is een festijn met Belgische muziekoptredens en ander entertainment.  De feestvierders waren uitgedost met papieren kronen in de kleuren van de Belgische vlag. Er werd ook veel gezwaaid met de driekleur.

De 79-jarige Albert zal zondag op de nationale feestdag van België de troon overdragen aan zijn 53-jarige zoon Filip. Albert II werd in 1993 koning der Belgen, na de dood van zijn broer Boudewijn.

Overzicht: Hoe verloopt de troonswisseling in België?

Profiel Albert II l Profiel Filip