In zeker 101 verschillende steden in de Verenigde Staten zijn mensen zaterdagmiddag (plaatselijke tijd) de straat opgegaan in protest tegen de vrijspraak van beveiliger George Zimmerman.

Honderden mensen, waaronder ook Martin's moeder en rapper Jay-Z en vrouw Beyoncé liepen mee tijdens de demonstratie in New York. "Dit keer was het mijn zoon, maar morgen kan het die van u zijn", zei de ontroerde moeder, Sybrina Fulton.

Ook in Miami, Los Angeles en Chicago gingen mensen de straat op, zo meldden verschillende Amerikaans media.

Obama

President Barack Obama liet zich vrijdag voor de eerste keer uit over de rechtszaak. Volgens veel Amerikanen schoot Zimmerman op Martin vanwege de donkere huidskleur van de tiener.

"Er zijn zeer weinig Afrikaanse Amerikanen in dit land die niet hebben meegemaakt dat zij worden gevolgd in een winkel. Ik hoor er ook bij'', aldus Obama.

Nog steeds hebben veel Afro-Amerikanen geregeld last van racisme, stelde hij. "Vijfendertig jaar geleden had ik Trayvon Martin kunnen zijn".

Stof

Een week geleden werd de voormalig buurtwacht vrijgesproken van de moord op de 17-jarige Trayvon Martin. Sindsdien zijn er in de VS verschillende incidenten geweest rondom demonstraties.

Zimmerman schoot de jongen in februari 2012 dood. Volgens hem gedroeg Martin zich verdacht en viel de jongen hem aan.

De dood van Martin deed veel stof opwaaien in de VS, omdat vermoed werd dat de huidskleur een rol speelde. In diverse steden werd gedemonstreerd.