''Het is met ontroering dat ik me een laatste maal tot u richt.'' Dat zei de Belgische koning Albert zaterdag in zijn laatste toespraak voor zijn aftreden. Hij sprak naar aanleiding van de Belgische nationale feestdag zondag.

De 79-jarige vorst gaat op die feestdag het stokje overdragen aan zijn zoon Filip. Hij begon zijn toespraak met een herinnering aan zijn broer Boudewijn, de vorige Belgische koning die twintig jaar geleden overleed.

De vertrekkende vorst sprak bij zijn afscheid vier wensen uit. Hij uitte de hoop dat België met zijn spanningen tussen de Vlaamse meerderheid en Franstalige minderheid zijn samenhang bewaart. Hij noemde dat van levensbelang.

Ook riep hij de Belgen op te blijven geloven in Europa. Albert benadrukte wel dat het Europees project meer moet zijn dan een begrotingsproject.

Ontwikkelingslanden

Verder wil de koning dat België ook in deze crisisperiode open blijft staan voor ontwikkelingslanden.

Koning Albert besloot zijn toespraak met een warme aanbeveling van zijn oudste zoon en opvolger. ''Omring de toekomstige koning Filip en de toekomstige koningin Mathilde met uw actieve medewerking en steun. Zij vormen een uitstekend koppel ten dienste van ons land en genieten mijn volle vertrouwen.''

Overzicht: Hoe verloopt de troonswisseling in België?

Profiel Albert II l Profiel Filip