Een Noorse vrouw die in Dubai is verkracht, heeft een gevangenisstraf van 16 maanden gekregen omdat ze seks buiten het huwelijk heeft gehad.

De 24-jarige Marte Dalelv was in maart op zakenreis in het land, toen ze werd verkracht.

Ze deed aangifte, maar werd vervolgens zelf beschuldigd. Haar werd ook het drinken van alcohol en meineed ten laste gelegd. Deze week werd ze veroordeeld, meldt de BBC.

Dalelv zegt dat ze erg nerveus en gespannen is, maar goede hoop heeft dat ze in hoger beroep alsnog wordt vrijgesproken.

De man die de Noorse beschuldigde van de verkrachting heeft een gevangenisstraf van 13 maanden gekregen, eveneens voor seks buiten het huwelijk en het drinken van alcohol.

Het hoger beroep dat Dalelv heeft aangetekend, wordt naar verwachting in september behandeld. Na ingrijpen van de Noorse regering mag ze het beroep in relatieve vrijheid afwachten. Ze verblijft in het Noorse Zeemanscentrum in Dubai.

Problematisch

De Noorse minister van Buitenlandse Zaken Espen Barth Eide vindt dat de veroordeling ''lijnrecht indruist tegen ons gevoel voor rechtvaardigheid'' en ''hoogst problematisch is vanuit het gezichtspunt van mensenrechten''.

Volgens de wet in de Verenigde Arabische Emiraten, waartoe Dubai behoort, kan een man alleen voor verkrachting worden veroordeeld als hij zelf heeft bekend of als er vier mannelijke getuigen zijn.

Conservatief

Dubai is de laatste jaren sterk veranderd en is een belangrijke toeristische trekpleister geworden. Desondanks is het land nog steeds erg conservatief, waardoor meer buitenlanders in de problemen zijn gekomen.

Zo kreeg een Australische vrouw in 2008 acht maanden cel nadat ze had verklaard door drie collega's te zijn verkracht. Een Brits stel moest in 2010 een maand de cel in omdat ze elkaar in een restaurant een kusje op de wang hadden gegeven. Een ander Brits paar kreeg drie maanden celstraf omdat ze seks op een strand zouden hebben gehad, wat ze tevergeefs ontkenden.