Joran van der Sloot is in Peru ook in hoger beroep veroordeeld tot 28 jaar cel voor de moord op Stephany Flores. 

Het gerechtshof handhaafde de straf die een lagere rechter in januari 2012 had opgelegd.

Van der Sloot (26) moet ook een schadevergoeding van omgerekend bijna 55.000 euro betalen aan de nabestaanden van Flores.

De familie van de Flores is blij met de straf. ''Het is een voorbeeldige beslissing die moet worden toegejuicht. We hopen dat hij zijn volledige straf van 28 jaar uitzit'', zei hun advocaat Edward Alvarez tegen Peruaanse media.

Uitlevering

De rechters bepaalden ook dat Van der Sloot zijn volledige straf moet uitzitten. Pas daarna kan hij worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De Amerikaanse justitie wil hem vervolgen voor het afpersen van de moeder van Natalee Holloway. Joran zou haar hebben aangeboden om voor 250.000 dollar te zeggen waar het lichaam van Natalee is.

Het is niet duidelijk of Van der Sloot weer in beroep gaat. Hij kan de straf nog aanvechten bij de zogeheten Inter-Amerikaans Commissie voor de Rechten van de Mens.

Verlaging

Van der Sloot hoopte op 20 jaar. Maar de advocaat, Máximo Altez, rekende al niet op een verlaging van de straf.  Altez meende dat 20 jaar een eerlijke straf zou zijn. ''Maar de druk van de media is groot. Joran is gedemoniseerd in de pers. Hij heeft een Peruaans meisje vermoord. Dat weegt zwaar", vertelde Altez.

Hotelkamer

De Nederlander vermoordde op 30 mei 2010 de Peruaanse tiener Stephany Flores Ramírez. Dat gebeurde in een hotelkamer in de Peruaanse hoofdstad Lima. Hij gaf aan dat hij kwaad werd toen hij zag dat Stephany op zijn laptop artikelen las over de Amerikaanse studente Natalee Holloway. Die verdween precies 5 jaar eerder op Aruba. Zij wordt nog steeds vermist. Van der Sloot werd met haar verdwijning in verband gebracht, maar is er nooit voor vervolgd.

Direct na de moord vluchtte Joran naar Chili. Hij werd enkele dagen later gearresteerd en teruggestuurd naar Peru.

Trouwen

Van der Sloot is van plan om in augustus te trouwen met de Peruaanse Leidy Figueroa. Zijn verloofde zegt dat alles geregeld is voor het huwelijk en dat de gevangenis toestemming heeft gegeven.

"We houden elke dag meer van elkaar", zegt Figueroa. "Hij is erg veranderd. Joran is mijn leven."

Dossier Joran van der SlootChronologie: De klopjacht op Joran van der Sloot