Koning Albert en koningin Paola van België waren vrijdag in Luik voor een bezoek aan de Franstalige gemeenschap. 

De Waalse stad was de laatste etappe van een rondgang door het land ter ere van het 20-jarig koningschap van Albert. Maar nu de vorst zondag afstand van de troon doet, is het eveneens een afscheidstournee geworden.

Volgens Belgische media trokken 8000 mensen naar Luik om een laatste groet te brengen aan het paar. Eerder bezochten de koning en koningin Gent en Eupen.

In de Vlaamse stad waren enkele honderden mensen afgereisd om Albert en Paola te groeten, in de hoofdstad van de Duitstalige gemeenschap waren circa 1000 belangstellenden. In Gent was er bovendien ook protest tegen de monarchie te horen en zien.

Opera

In Luik bracht het vorstenpaar een bezoek aan de Koninklijke Waalse opera. Ze kregen er een rondleiding. Na de bezichtiging wandelde het paar een stukje door de stad om de Luikse bevolking en anderen te begroeten. Een receptie op het stadhuis sloot het bezoek af.

Albert en Paola zullen zaterdag nog aanwezig zijn bij een concert in Brussel, evenals bij een volksfeest in de Belgische hoofdstad. Rond 10.30 uur zondag tekent Albert de akte van troonsafstand. Zijn zoon, prins Filip, zal even later de eed afleggen en de zevende koning der Belgen worden.

Hitte

De Belgische autoriteiten waarschuwen belangstellenden voor de troonswisseling zondag in Brussel dat het die dag 29 graden kan worden. Bezoekers aan de hoofdstad wordt aanbevolen zo veel mogelijk de schaduw op te zoeken in verband met de hitte.

Overzicht: Hoe verloopt de troonswisseling in België?

Profiel Albert II l Profiel Filip