De Amerikaanse geheime dienst NSA neemt maatregelen om te voorkomen dat medewerkers opnieuw gevoelige informatie lekken. 

Dat berichtte de Los Angeles Times donderdag.

De NSA raakte onlangs in opspraak toen klokkenluider Edward Snowden bekendmaakte dat de dienst wereldwijd de telecommunicatie in de gaten houdt. De Amerikaanse onderminister van Defensie Ashton Carter zei donderdag op een veiligheidscongres dat een nieuw pakket aan maatregelen moet voorkomen dat geheime informatie in de toekomst weer op straat komt te liggen.

Volgens Carter maakt de NSA het individuele medewerkers straks onmogelijk om grote hoeveelheden gevoelige informatie weg te sluizen. Daar is in de toekomst toestemming voor nodig van een tweede persoon. ''Je had een individu met vergaande toestemming om informatie op te vragen en te verplaatsen. We gaan die twee zaken omkeren'', zei Carter.

Veiligheidsrisico

Ook de wijze waarop de geheime dienst informatie opslaat moet volgens Carter op de schop. ''Er was een enorme hoeveelheid informatie geconcentreerd op een plaats. Dat was een fout'', erkende de onderminister. ''Alles op een server zetten creëert een veiligheidsrisico.''