Het Joegoslavië-Tribunaal heeft 'Srebrenica-generaal' Radislac Krstic donderdag vrijgesproken van de aanklacht 'minachting van het hof'. 

De voormalige Bosnisch-Servische korpscommandant had herhaaldelijk geweigerd te getuigen in het proces tegen zijn voormalige politieke baas, oud-president Radovan Karadzic.

Krstic weigerde om gezondheidsredenen. Hij lijdt onder het posttraumatisch stresssyndroom. Een meerderheid van de rechters vindt dat een afdoende reden om weg te blijven.

Krstic gaf leiding aan het Drina-korps dat de Oost-Bosnische moslimenclave Srebrenica op 11 juli 1995 veroverde. Hij is zelf tot 35 jaar cel veroordeeld voor het helpen bij genocide.

Volkenmoord 

Krstic verklaarde tijdens zijn eigen proces dat het plan voor de volkenmoord op duizenden moslimmannen en -jongens is bedacht door legerleider Ratko Mladic en enkele ''zieke geesten'' om hem heen tijdens een vergadering in Bratunac. Daar was Karadzic niet bij.

Die verklaring is dus in het voordeel van Karadzic, die ook is aangeklaagd voor genocide na de val van Srebrenica. Het was dan ook de verdediging van de ex-president van Republika Srpska die vergeefs heeft geprobeerd Krstic te laten getuigen.

Dossier Joegoslavië-Tribunaal