De Amerikaanse overheid houdt de verplaatsingen van miljoenen automobilisten in de gaten en slaat die gegevens soms jarenlang op. 

Dit stelt burgerrechtenorganisatie ACLU in een woensdag uitgebracht rapport.

De gegevens zijn afkomstig van de kentekenregistratie met camera's langs de weg en op politieauto's. ''Wij hebben nooit eerder in een samenleving geleefd waar je niet de deur uit kon gaan zonder dat de regering wist waar je naartoe ging'', aldus ACLU.

Officieel worden de kentekens met een opsporingsdoel geregistreerd, maar volgens ACLU betreft minder dan 1 procent van de opgeslagen gegevens gezochte personen.

Vijf jaar

Op sommige plaatsen worden de gegevens minder dan een maand bewaard. In de staat New Jersey daarentegen is wettelijk voorgeschreven dat de informatie over verplaatsingen vijf jaar wordt opgeslagen. De ACLU trof zelfs enkele plaatselijke bepalingen aan die voorzien in opslag voor onbepaalde tijd.

De ACLU stelde haar rapport op nadat maar liefst 587 keer een beroep was gedaan op de wet op de openbaarheid van bestuur om overheidsdocumenten in handen te krijgen.