De Verenigde Staten hebben momenteel geen functionerende democratie. De onthullingen van klokkenluider Edward Snowden zijn nuttig om het publiek daarover te informeren. 

Dat zegt de voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter woensdag in het Duitse weekblad Der Spiegel.

Volgens Carter, die van 1977 tot 1981 president was, gaat het gespioneer van de Amerikaanse geheime diensten tegenwoordig veel te ver. Er wordt op een ''excessieve'' manier de privésfeer van de burger binnengedrongen, aldus de Democraat.

'Omkoperij'

Carter haalde verder flink uit naar de wijze waarop politieke campagnes in de Verenigde Staten worden gefinancierd. Hij noemde het 'legale omkoperij' dat er geen limieten worden gesteld aan wat bedrijven onafhankelijk kunnen spenderen aan het voeren van politieke campagnes.

Volgens Carter heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof een 'erg domme' beslissing genomen door te bepalen dat er geen limiet mag worden gesteld aan wat bedrijven en vakbonden besteden aan politieke campagnes. Het Hof besloot enkele jaren geleden dat dat een inperking van de vrijheid van meningsuiting is.

Individuen

Carter hekelde ook de gigantische bedragen die door individuen worden gedoneerd. "Ik denk dat het bijna onmogelijk is voor een kandidaat (...) om serieus te worden genomen - als Democraat of Republikein - als ze niet honderd of tweehonderd miljoen dollar kunnen inzamelen. Veel donateurs weten dat ze investeren in de behandeling die zij van de winnaar van de strijd kunnen verwachten."