Honderden fans van het Belgische koningshuis waren woensdag afgereisd naar Gent om afscheid te nemen van koning Albert en koningin Paola. Het paar begroette hen hartelijk. 

Naast de fans was er ook een twintigtal actievoerders die het bezoek van het koningspaar probeerde te verstoren. Ze hielden borden met de tekst 'België Barst!' op.

Het koninklijk bezoek aan Gent was het eerste van drie al lang geplande bezoeken in het kader van het 20-jarige koningschap van Albert dit jaar.

Nu de koning op zondag 21 juli afstand doet van de troon, is het bezoek ook direct een afscheidstournee. Albert en Paola zullen donderdag Eupen en vrijdag Luik aandoen.

In Gent was er een korte receptie met het college van burgemeester en wethouders en andere genodigden. Daarna bezocht het paar het stadsmuseum STAM, waarna het bezoek aan Gent werd afgesloten met een kijkje in het spiksplinternieuwe voetbalstadion, de Ghelamco Arena.

Prins Filip

Drie weken geleden kondigde koning Albert aan dat hij op 21 juli zal aftreden. Zijn zoon, prins Filip, zal hem opvolgen. Koning Albert zou aftreden vanwege gezondheidsproblemen.

Overzicht: Hoe verloopt de troonswisseling in België?

Profiel Albert II l Profiel Filip