Op internet is een video opgedoken van de twee in Jemen ontvoerde Nederlanders.

De twee zijn begin juni dit jaar ontvoerd.

In de video, die op Facebook is verschenen, doen freelance journalist Judith Spiegel en haar man Boudewijn Berendsen een oproep aan Nederland om iets te ondernemen.

"We hebben een groot probleem", zegt Spiegel, die aangeeft de ambassadeur te hebben gesproken. "Tot nu toe is er niets gebeurd", aldus de zichtbaar geëmotioneerde journalist. "Wij moeten hier uit zien te komen en op deze manier komen we hier niet uit."

"Deze mensen zijn gewapend. Als er niet over tien dagen een oplossing is, dan zullen ze ons doodschieten." 

Regering

Berendsen laat weten dat het stel iedereen in Nederland oproept "om de regering en de ambassade in beweging te krijgen om akkoord te gaan met de gestelde voorwaarden" van de ontvoerders.

Spiegel: "Op deze manier komen we er niet uit. Dus doe iets met zijn allen!"

Bekijk de video hier:

Spiegel is in Jemen actief voor onder meer NOS, Elsevier, NRC Handelsblad en de Wereldomroep. Ze woont met haar man Berendsen, die in de verzekeringsbranche werkt, in de Jemenitische hoofdstad Sanaa.

Toevalligerwijs gaf Spiegel eerder dit jaar namens de NOS commentaar naar aanleiding van een video die was verschenen van een ontvoerde Oostenrijker in Jemen. In dat gesprek met een verslaggever laat ze weten dat de meeste buitenlanders die zich ophouden in Jemen, werkzaam zijn voor een internationale hulporganisatie of een ambassade. Deze mensen worden zwaar bewaakt en gaan 's avonds niet over straat.

Spiegel zelf geeft toe geen bescherming te hebben en wel 's avonds over straat te gaan en daarmee meer risico te lopen te worden ontvoerd. Ook laat ze weten dat het inderdaad is voorgekomen dat stammen hun gijzelaars vermoordden.

Reactie Buitenlandse Zaken

"We kennen de beelden, de zaak heeft onze volledige aandacht", zo laat een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten aan NU.nl. "We hebben contact met de familie, maar in het belang van het echtpaar vragen we de media om terughoudend te zijn", aldus de zegsvrouw.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) laat op zijn Facebookpagina weten dat ontvoeringen van Nederlanders altijd de volledige aandacht hebben. "Daarbij moet ik ook meteen melden dat hierover in de openbaarheid spreken zelden tot nooit helpt om de zaak tot een goede oplossing te brengen."

Berucht

Jemen is al lange tijd berucht door ontvoeringen. Verschillende partijen zitten achter de kidnappings: lokale stammen is het vaak te doen om de aanleg van bijvoorbeeld een weg of waterleiding. Gijzelaars dienen dan als onderpand in de onderhandeling met overheid of andere stammen.

Andere bendes verkopen gijzelaars door aan al-Qaeda of ruilen ze in voor eigen strijders in de gevangenis. Volgens Amnesty International nemen ontvoeringen de laatste jaren in aantal toe sinds strijders van het aan al-Qaeda verbonden Ansar al-Sharia de zuidelijke provincie Abyan zijn ontvlucht en zich over het land hebben verspreid.