De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft maandag tijdens een persconferentie beschuldigingen van fraude en corruptie naast zich neergelegd. ''Een staat onderwerpt zich niet aan chantage'', aldus Rajoy.

De Spaanse Socialistische Arbeiderspartij (PSOE) wil dat Rajoy aftreedt, maar daar wil de premier voorlopig niet aan denken.

Volgens hem zit er ''een stabiele regering'' en kan hij niet elke dag ''alle geruchten en insinuaties ontzenuwen die worden gepubliceerd''.

Hiermee doelt Rajoy op de publicaties van afgelopen weekeinde door de Spaanse krant El Mundo over berichtenverkeer tussen Rajoy en de oud-penningmeester van zijn Partido Popular, Luis Bárcenas.

Daarin lijkt de premier steun te geven aan Bárcenas, die de spil is in het financiële schandaal. De premier lijkt daardoor nauwe banden te onderhouden met de omstreden oud-penningmeester, die inmiddels vastzit en verdacht wordt van fraude en corruptie.

Illegaal fonds

De zaak draait om vermeende illegale betalingen aan politici, onder wie premier Rajoy. Bárcenas zou een illegaal fonds hebben beheerd waar onder meer bouwmagnaten geld in stortten. Partijleiders zouden daar contante betalingen uit hebben ontvangen. De regering heeft de beschuldigingen vanaf het begin van de hand gewezen.