De Zweedse kustwacht heeft zondag in de Oostzee met behulp van een onderwaterrobot een vermiste opvarende van een Nederlands zeilschip kunnen bergen. 

De jonge Nederlander uit Eindhoven is afgelopen week waarschijnlijk verdronken na aan boord te zijn gegaan van een zinkend Noors zeilschip.

Het Noorse schip Wyvern ligt sinds donderdag op 55 meter diepte, tussen de Zweedse eilanden Öland en Gotland. Het schip maakte door nog onbekende reden water, terwijl het op weg was naar de Tall Ships Race in het Finse Helsinki.

Kustwacht

De tien Noorse bemanningsleden werden door de Zweedse kustwacht gered, maar daarna gingen drie mensen van een Nederlands zeilschip aan boord van de zinkende Wyvern. Twee van hen werden later door Zweedse redders uit het water gevist, de derde was vermist tot zondagmiddag

Een Zweeds kustwachtvaartuig heeft met een speciaal echoapparaat (Multibeam) zaterdagnamiddag de Wyvern teruggevonden op 55 meter diepte. Meevarende reddingsduikers konden echter niets doen, omdat ze voor hun eigen veiligheid niet dieper dan 40 meter mogen. Zondag bood de robot uitkomst.