Bij een treinontsporing in het Franse Bretigny-sur-Orge, veertig kilometer ten zuiden van Parijs, zijn zes doden gevallen.

Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls vrijdag bevestigd. Vlak na het ongeluk werd gemeld dat er zeven doden waren, later is dit aantal bijgesteld naar zes.

Bij het ongeluk zijn tientallen mensen gewondgeraakt. Om hoeveel mensen het precies gaat, is niet bekend. Volgens Valls zijn minstens negen personen zwaargewond. De Franse president François Hollande heeft later op de avond echter gezegd dat 22 personen zwaargewond zijn geraakt.

Volgens Valls moet er rekening mee worden gehouden dat het aantal slachtoffers nog verder kan stijgen. Hollande heeft de plek van het treinongeluk vrijdagavond bezocht. Hij sprak daar onder meer met mensen die in de trein hadden gezeten.

Platform

Het ongeluk vond plaats rond 17.15 uur. De trein was vertrokken vanuit Parijs richting Limoges. De trein ontspoorde en ramde vervolgens tegen een platform in het stadje Bretigny-sur-Orge.(foto)

De vier treinstellen stapelden zich vervolgens op.

Bekijk beelden:

Ramp

Een woordvoerder van het Franse spoorbedrijf SNCF zegt dat er ongeveer 385 passagiers aan boord waren. Hij kon berichten over mensen die nog vastzitten, niet bevestigen. Ook zouden er mensen zijn geëlektrocuteerd.

De woordvoerder sprak van een 'ramp'. Hij zei dat het derde en vierde rijtuig zijn ontspoord en de andere wagons hebben meegenomen. "Sommige wagons zijn alleen ontspoord, andere hellen over en weer andere zijn gekanteld", zei hij.

Al het treinverkeer vanuit het station Parijs-Austerlitz is na het ongeluk opgeschort. Omliggende ziekenhuizen zijn opgeroepen om voorrang te geven aan de treinslachtoffers.

Schokken

Een passagier liet weten dat de trein vol was. ''Toen hij het station naderde, begon de trein plotseling ongeveer een minuut lang te schokken en ontspoorde hij vervolgens.'' De wagon waarin deze passagier zat, bleef op de rails, maar dat gold niet voor de wagons erachter.

Volgens andere passagiers reed de trein ongewoon hard, toen hij het station van Brétigny-sur-Orge naderde.