Klokkenluider Edward Snowden wil tijdelijk politiek asiel aanvragen in Rusland. Alleen op die manier is zijn veiligheid gewaarborgd, zei hij vrijdag in een overleg met diverse mensenrechtenorganisaties. 

Dat heeft het Russische persbureau Interfax gemeld. De voortvluchtige Amerikaan accepteert volgens Nikonov dat hij daarvoor moet stoppen met het openbaren van geheime informatie.

Snowden wil op den duur naar Latijns-Amerika gaan. Verscheidene Latijns-Amerikaanse landen hebben hem asiel aangeboden

Snowden kwam via Wikileaks met een verklaring: "Iets meer dan een maand geleden had ik een gezin, een huis in het paradijs en leefde ik zeer comfortabel. Ik had bovendien de mogelijkheid om zonder gerechtelijk bevel jullie communicatiestromen op welk moment dan ook te doorzoeken. Dat is macht die het lot van een mens verandert."

"Het is bovendien een serieuze overtreding van de wet, zoals het vierde en vijfde grondrecht van mijn land en artikel 12 van de internationale mensenrechten. Vele statuten en afspraken verbieden dergelijke systemen."

Campagne

"Ik heb gedaan wat ik dacht dat goed was", vervolgde Snowden. "Ik ben een campagne begonnen om deze misstand te lijf te gaan. Dat deed ik niet om Amerikaanse staatsgeheimen te verkopen, of samen te werken met een buitenlandse overheid om mijn veiligheid te garanderen."

"Wat ik wist openbaarde ik aan het publiek", zei de Amerikaan. "Daardoor kunnen de personen die dit treft er zelf over discussiëren. Ik vraag de wereld om gerechtigheid."

"De morele beslissing om het publiek te vertellen over spionage is kostbaar geweest. Maar het was het juiste om te doen en ik heb er geen spijt van."

Bekijk de verklaring van Snowden:

Poetin

De Russische president Poetin heeft eerder gezegd dat Snowden alleen in aanmerking komt voor asiel in Rusland als hij stopt met het vrijgeven van gevoelige Amerikaanse informatie. Deze boodschap werd vrijdag door het Kremlin herhaald.

Op een foto van een medewerkster van Human Rights Watch die op de bijeenkomst zou zijn gemaakt zit Snowden achter een bureau met een vertegenwoordigster van Wikileaks aan zijn rechterzijde.

Advies

Waar het overleg precies over ging, is niet bekend. Waarschijnlijk wilde Snowden advies inwinnen over te nemen stappen in zijn zoektocht naar asiel. Opnames van het gesprek, dat werd gevoerd op de Moskouse luchthaven Sjeremetjevo, werden niet toegestaan.

Snowden, op de foto met stoppelbaard en gekleed in een grijs overhemd met open kraag, verblijft al enkele weken op de luchthaven.

Rechten

"We blijven druk uitoefenen op overheden om ervoor te zorgen dat zijn rechten nageleefd worden, waaronder het recht om asiel aan te vragen waar hij wil", zei Sergei Nikitin van Amnesty International na afloop van de bijeenkomst.

"Zijn openbaringen waren in het belang van de internationale gemeenschap. Staten die een poging doen om een persoon te stoppen in het openbaren van onwettelijk gedrag gaan tegen internationale wetten in. Vrijheid van meningsuiting is een fundamenteel recht."

Transitzone

Snowden vloog bijna 3 weken geleden van Hongkong naar Moskou. Hij zou al die tijd in de transitzone van het vliegveld zijn gebleven.

De Verenigde Staten willen de klokkenluider koste wat kost arresteren, nadat hij een boekje open had gedaan over wereldwijde spionageactiviteiten door de Amerikaanse geheime dienst NSA.