Interim-president Adly Mansour van Egypte heeft de econoom Hazem el-Beblawi benoemd tot premier en Mohamed el-Baradei tot vicepresident. 

Dat heeft de woordvoerder van Mansour dinsdag meegedeeld. El-Baradei wordt vicepresident voor buitenlandse aangelegenheden.

De conservatieve islamistische partij al-Nour zegt geen bezwaar te hebben tegen de benoeming van de liberaal. Al-Nour, die de coup tegen president Mohamed Mursi vorige week steunde, lag bij eerdere kandidaten nog dwars.

Mansour is als interim-president aangesteld nadat het Egyptische leger Mohamed Mursi, de eerste democratisch gekozen president van het land, na massale straatprotesten aan de kant had gezet.

De 77-jarige El-Beblawi was minister van financiën in het eerste kabinet dat na de val van Hosni Mubarak in 2011 werd benoemd. Hij nam ontslag nadat in oktober van dat jaar tijdens protesten 26 mensen omkwamen, voornamelijk christenen.

El-Bablawi is een van de oprichters van de Sociaal-Democratische Partij, een van de seculiere partijen in het Nationaal Reddingsfront, een alliantie van oppositiepartijen. 

Waarschuwing

De Egyptische minister van Defensie, Abdel-Fattah el-Sisi, heeft in een televisie-toespraak een waarschuwing gegeven aan iedereen die een poging doet om 'de moeilijke overgang' van het land te verstoren. Dat meldt de BBC.

"De toekomst is te belangrijk en heilig om verstoord te worden, wat ook de redenen daarvoor zijn. Het leger noch het volk zullen tegenwerking van deze moeilijke en complexe periode accepteren", aldus el-Sisi.

Gearresteerd

Zo'n 650 mensen, veelal aanhangers van Mursi, zijn gearresteerd op verdenking van het bestormen van een militair complex. Dat heeft een bron bij het Egyptische leger dinsdag gezegd. De bestorming was volgens het leger de reden dat militairen maandag de Mursi-aanhangers onder vuur namen. Daarbij kwamen meer dan vijftig mensen om het leven.

De verdachten werden maandag opgepakt bij het complex van de Republikeinse Garde in Caïro, aldus de bron. De Moslimbroederschap, waar ook Morsi lid van is, ontkent de lezing van het leger en zegt dat de militairen zonder provocatie het vuur op hen openden.

Volgens de bron zijn onder de verdachten niet alleen Egyptenaren, maar ook Syriërs en Palestijnen.

Overzicht: Egyptenaren dwingen opnieuw vertrek president af

Klik met de muis of veeg met uw vinger over de tijdlijn om de gebeurtenissen in Egypte te bekijken. De tijdlijn werkt niet optimaal in de Android-app. Klik hier voor een werkende versie.

Achtergrond Mursi l Achtergrond Mansour l Dossier Egypte