Paus Franciscus heeft maandag op het Italiaanse eiland Lampedusa de onverschilligheid jegens migranten veroordeeld.

Die maakt dat mensen zich niet verantwoordelijk voelen voor de dood van degenen die het leven verliezen bij hun zoektocht naar een betere toekomst.

Sinds de jaren 90 is Lampedusa, het zuidelijkste stukje Italië, een toevluchtsoord voor vluchtelingen die uit Afrika naar Europa willen oversteken.

Bij hun poging om op vaak wrakke schepen over de Middellandse Zee het eiland te bereiken, hebben velen hun leven verloren.

In zijn preek tijdens een mis op het eiland zei de paus dat ''de cultuur van het streven naar het eigen geluk'' de mensen ongevoelig maakt voor de hulproep van anderen.

Symboliek

Bij de mis in een stadion in het dorpje Salina waren ongeveer 10.000 mensen aanwezig. De dienst zat vol symboliek.

Zo gebruikte Franciscus een kelk die een plaatselijke handwerksman heeft gemaakt van het hout van een schip waarmee asielzoekers uit Afrika naar het eiland Sicilië zijn gevaren.

De paus is maandag kort voor 9.00 uur aangekomen op het eiland Lampedusa. Kort voor de aankomst van Franciscus legde nog een boot met 166 Afrikanen aan in de haven van het eiland.

De 76-jarige kerkleider werd welkom geheten door aartsbisschop Francesco Montenegro van het aartsbisdom Agrigento op Sicilië, waaronder het eiland valt, en burgemeester Giuseppina Nicolini.

Bekijk beelden van de aankomst:

Bloemenkrans

Kort na aankomst wierp de paus een bloemenkrans in zee ter herdenking van de Afrikanen die in de Middellandse Zee zijn verdronken bij hun poging om de Europese Unie binnen te komen.

De bloemen waren wit en geel, de kleuren van het Vaticaan. De paus had aangekondigd "boete te willen doen" voor de omgekomen Afrikanen.

De paus spreekt op Lampedusa met asielzoekers en zal naar de aanlegplaats varen waar asielzoekers aan land worden gebracht die uit de Middellandse Zee zijn gered.