Meer dan 40 uur na de ontploffing van een goederentrein met ruwe olie in Canada, is het de brandweer zondagavond gelukt het vuur te blussen.

Dat heeft het hoofd van de brandweer bekendgemaakt.

De trein ontplofte zaterdag in het plaatsje Lac-Mégantic in de provincie Québec, niet ver van de grens met de Verenigde Staten. Het gevaarte was uit zichzelf gaan rijden, ontspoorde en ontplofte.

De explosies en vuurzee vernietigden en beschadigden tientallen gebouwen in het plaatsje. Zeker vijf mensen kwamen om het leven en zo'n veertig anderen waren zondag nog vermist.

Brandweerlieden en reddingswerkers maken zich op om naar delen van het stadje te gaan die de afgelopen dagen onbegaanbaar waren.

Catastrofe

De Canadese premier Stephen Harper bracht zondag een bezoek aan het plaatsje. ''Het ziet eruit als een oorlogsgebied'', zei hij. ''Dit is een ongelofelijke catastrofe. Er is hier geen familie die niet getroffen is door de ramp.''

Hoe het ongeluk kon gebeuren, is niet nog niet bekend. Volgens spoorwegmaatschappij Montreal, Maine & Atlantic Railway was er niemand aan boord en is de trein met 73 wagons met olie uit zichzelf gaan rijden.

Bekijk de beelden: