De conservatieve islamistische partij al-Nour heeft bezwaar tegen de mogelijke benoeming van de sociaaldemocratische jurist Ziaad Bahaa el-Din tot leider van de overgangsregering in Egypte.

Dat heeft een leider van de partij zondag bekendgemaakt.

Al-Nour vindt dat een politiek neutraal persoon de functie van interim-premier zou moeten vervullen.

De conservatieve islamitische partij is het er ook niet mee eens dat de liberaal en Nobelprijswinnaar Mohamed ElBaradei waarschijnlijk de interim-vicepresident van Egypte wordt.

Bahaa el-Din is een jurist die aan de Britse universiteit van Oxford heeft gestudeerd. Hij was het hoofd van de Egyptische 'investeringsautoriteit' tijdens de laatste jaren van het bewind van de verdreven president Hosni Mubarak. Bahaa el-Din nam ontslag voordat Mubarak begin 2011 het veld moest ruimen.

Protesten

Tienduizenden demonstranten zijn zondag de straat opgegaan in Egyptische steden. Het zijn zowel aanhangers als tegenstanders van de afgezette president Mohamed Mursi.

Aanhangers van Mursi hebben zich onder meer verzameld bij een moskee in Caïro, meldt de BBCZe eisen dat hij terug kan keren als president. Tegenstanders zijn massaal aanwezig op het Tahrirplein in de hoofdstad.

Ook in andere steden zijn bijeenkomsten, onder meer in Alexandrië. De protesten lijken vreedzaam te verlopen. Het Egyptische leger heeft troepen ingezet om de partijen uit elkaar te houden.

De Moslim Broederschap had opgeroepen tot de demonstraties op zondag. Mursi is afkomstig uit de islamistische beweging. Toen de Mursi-aanhangers vrijdag massaal de straat opgingen kwam het tot geweld. Zo'n dertig mensen kwamen om het leven en honderden anderen raakten gewond.

Overzicht: Egyptenaren dwingen opnieuw vertrek president af

Achtergrond Mursi l Achtergrond Mansour l Dossier Egypte