De Boeing 777 van Asiana Airlines, die zaterdagavond crashte op het vliegveld van San Francisco, probeerde zijn landing af te breken 1,5 seconde voordat het vliegtuig ten val kwam.

Dat meldt de nationale vervoersveiligheidsraad (NTSB) zondag tijdens een persconferentie in San Francisco.

Uit de opnames van de voicerecorder van het toestel blijkt dat 2 seconden voor de crash de oproep werd gedaan om de snelheid van het vliegtuig te verhogen, zo meldt persbureau AP

"Vóór dat moment waren er, afgaande op de voicerecorder, geen aanwijzingen dat de bemanning van het vliegtuig in de problemen was." Volgens de NTSB blijkt uit de vluchtgegevens dat het vliegtuig ''behoorlijk'' langzamer vloog dan de snelheid die het had moeten hebben.

De luchtverkeersleiders zouden niet van problemen op de hoogte zijn geweest, tot het moment dat de Boeing de zeewering aan het begin van de start- en landingsbaan raakte.

Bekijk beelden van het moment van de crash:

Eerder meldden medewerkers van het vliegveld dat er geen sprake was van een noodlanding. De vluchtleiding van het vliegveld liet ook weten dat er voor de landing ook geen noodoproep was uitgezonden door de piloten van het toestel.

Overreden

Eén van de bij de vliegtuigcrash overleden meisjes is mogelijk overreden door een voertuig van hulpverleners. Dit zou blijken uit een autopsie, zo meldt persbureau Reuters zondag op basis van de brandweer.

Medisch specialisten zijn bezig met een onderzoek naar de doodsoorzaak van de twee 16-jarige Chinese meisjes die zaterdag omkwamen. "Eén van de overledenen heeft verwondingen die mogelijk zijn veroorzaakt door een aanrijding van een voertuig", aldus een woordvoerder. "Er waren veel partijen aanwezig."

In opleiding

De piloot van de Boeing 777 was nog in opleiding, zo heeft een woordvoerster van de Zuid-Koreaanse luchtvaartmaatschappij Asiana Airlines maandag bekendgemaakt.

Lee Kang-Kook had 43 uren vliegervaring in een Boeing 777 en was nog nooit eerder met het toestel in San Francisco geland. Hij had wel veel ervaring in het besturen van andere toesteltypes.

Er waren 291 passagiers en 16 bemanningsleden aan boord van het toestel van de Zuid-Koreaanse vliegmaatschappij. Zeker twee mensen kwamen om.