Niet Mohamed ElBaradei, maar de sociaaldemocraat Ziaad Bahaa el-Din wordt waarschijnlijk de leider van de overgangsregering in Egypte.

ElBaradei wordt waarschijnlijk interim-vicepresident. Dat heeft de Egyptische staatstelevisie zondagavond gemeld.

Zaterdag werd bekend dat de liberaal en Nobelprijswinnaar ElBaradei tot interim-premier zou worden benoemd.

Maar toen de zeer conservatieve islamistische partij al-Nour zich daar tegen uitsprak, liet interim-president Adli Mansour weten dat nog geen keuze was gemaakt.

Al-Nour stond woensdag nog achter de coup tegen de Egyptische president Mohamed Mursi. Maar als ElBaradei interim-premier wordt, dan zeggen de conservatieve islamisten die steun op.

Bahaa el-Din is een jurist die aan de Britse universiteit van Oxford heeft gestudeerd. Hij was het hoofd van de Egyptische 'investeringsautoriteit' tijdens de laatste jaren van het bewind van de verdreven president Hosni Mubarak. Bahaa el-Din nam ontslag voordat Mubarak begin 2011 het veld moest ruimen.

Protesten

Tienduizenden demonstranten zijn zondag de straat opgegaan in Egyptische steden. Het zijn zowel aanhangers als tegenstanders van de afgezette president Mohamed Mursi.

Aanhangers van Mursi hebben zich onder meer verzameld bij een moskee in Caïro, meldt de BBCZe eisen dat hij terug kan keren als president. Tegenstanders zijn massaal aanwezig op het Tahrirplein in de hoofdstad.

Ook in andere steden zijn bijeenkomsten, onder meer in Alexandrië. De protesten lijken vreedzaam te verlopen. Het Egyptische leger heeft troepen ingezet om de partijen uit elkaar te houden.

De Moslim Broederschap had opgeroepen tot de demonstraties op zondag. Mursi is afkomstig uit de islamistische beweging. Toen de Mursi-aanhangers vrijdag massaal de straat opgingen kwam het tot geweld. Zo'n 30 mensen kwamen om het leven en honderden anderen raakten gewond.

Overzicht: Egyptenaren dwingen opnieuw vertrek president af

Achtergrond Mursi l Achtergrond Mansour l Dossier Egypte