Zowel aanhangers als tegenstanders van de verdreven Egyptische president Mohammed Morsi kondigen zondag opnieuw massaprotesten aan.

Dat meldt persbureau AP. Het strijdtoneel is opnieuw het Tahrirplein in de hoofdstad Caïro. Het leger waarschuwt hard te zullen optreden bij 'provocerende acties'. 

Er wordt 'beslist opgetreden tegen iedereen die de wet overtreedt', zegt een woordvoerder op de officiële Facebook pagina van het leger.

De oproep om te demonstreren komt twee dagen na de vechtpartijen tussen de twee kampen, waarbij 36 doden en meer dan duizend gewonden vielen. Het leger schaarde zich vrijdag achter de anti-Morsi aanhangers. Bij een gelegenheid opende zij zelfs het vuur op aanhangers van de gewezen president.

De Moslimbroederschap, de partij van Morsi, noemde het afzetten een coup tegen de democratie en eist dat hij weer wordt geïnstalleerd in zijn functie.

Hij wordt momenteel door het leger gevangen gehouden, op welke locatie is niet bekend. Zijn aanhangers  zeggen net zo lang te protesteren totdat hij weer president van Egypte is.

Blair

De actie van het leger om Morsi af te zetten, kan op steun van de Britse ex-premier Tony Blair rekenen. In een column zondag in de The Observer schrijft hij dat het leger Morsi wel moest afzetten. Het alternatief was volgens hem chaos.

Blair, noemt zich in de column een 'sterk steunbetuiger van democratie'. Desondanks zegt hij dat hoewel de massale straatprotesten 'niet hetzelfde' zijn als verkiezingen, ze wel een 'geweldige uiting van macht' en van een 'vrije democratische geest' zijn.

Interim

Het is nog steeds onduidelijk wie de nieuwe interim-premier wordt. Zaterdagavond werd de benoeming voor deze post nog steeds niet definitief toegewezen aan Mohamed ElBaradei.

Eerder werd vanuit regeringsbronnen gemeld dat ElBaradei, de vroegere chef van het VN-atoomagentschap IAEA, in aanmerking komt voor deze post. Maar een woordvoerder van de huidige interim-president, Adli Mansour, zei hiervoor veel tegenstand te verwachten.

Bezorgd

De situatie in Egypte wordt nauwlettend in de gaten gehouden door verschillende wereldleiders. De Amerikaanse president Barack Obama zei eerder ''zeer bezorgd'' te zijn. Hij riep op snel een nieuwe gekozen burgerregering in te stellen.

Obama zei ook dat hij opdracht heeft gegeven om te bekijken of de staatsgreep gevolgen heeft voor de Amerikaanse steun aan het leger van Egypte.

De Europese Unie wil een snelle terugkeer van de democratie in Egypte, zei EU-buitenlandchef Catherine Ashton. ''Ik dring er bij alle partijen op aan om zo spoedig mogelijk terug te keren naar het democratische proces, waaronder het houden van vrije en eerlijke verkiezingen en de goedkeuring van de grondwet'', aldus Ashton, die alle partijen opriep terughoudend te zijn.

Overzicht: Egyptenaren dwingen opnieuw vertrek president af

Achtergrond Mursi l Achtergrond Mansour l Dossier Egypte