Zeker honderd islamitische opstandelingen hebben dit weekeinde posten van het leger aangevallen in het zuiden van de Filipijnen. Zeker vijf militairen en ten minste zeven opstandelingen kwamen om het leven. 

Dat heeft het leger gemeld. De aanvallen lijken een poging om de vredesonderhandelingen tussen de Filipijnse regering en de grootste islamitische rebellenbeweging in het land te doen ontsporen.

De aanvallen zijn het werk van de Bangsamoro Islamic Freedom Fighters (BIFF), die zich twee jaar afscheidde van het Moro Islamic Liberation Front (MILF). De leider van de BIFF heeft de gesprekken tussen de regering en het MILF van de hand gewezen en zegt dat ze nergens op uitlopen. De BIFF strijden naar eigen zeggen voor een aparte moslimstaat in het zuiden van de Filipijnen.

Aanvallen

De eerste aanvallen werden zaterdag uitgevoerd in de provincies Maguindanao en Noord-Cotabato, aldus het leger. In Datu Piang, in Maguindanao, werd een legertruck getroffen door bermbom. Drie militairen kwamen om door de explosie, en vervolgens brak een vuurgevecht uit. Honderden inwoners van Datu Piang zijn op de vlucht geslagen voor het geweld. Het leger nam zondag stellingen van de rebellen in de bergen onder vuur artillerie.

In Noord-Cotabato openden opstandelingen het vuur op een dertigtal militairen die op drie boten zaten. Twee militairen kwamen lieten het leven. Zeker zeven rebellen kwamen om.