De regering van Luxemburg dreigt woensdag te vallen door een schandaal over twijfelachtige praktijken van de geheime dienst in het groothertogdom.

De sociaaldemocraten, die samen met de christendemocraten een regering vormen, stemden vrijdag in met een rapport van een onderzoekscommissie van het parlement waarin premier Jean-Claude Juncker wordt verweten dat hij de geheime dienst jaren zijn gang heeft laten gaan.

Het parlement bespreekt de kwestie woensdag. Fractieleider Lucien Lux van de sociaaldemocraten heeft gezegd dat het land een nieuw begin moet maken. Als het kabinet valt, zal groothertog Henri het parlement ontbinden en vervroegde verkiezingen uitschrijven. Die worden waarschijnlijk op zondag 20 oktober gehouden.

Verdediging

Juncker heeft voor het debat woensdag 2 uur spreektijd gevraagd om zich te verdedigen. De nu 58-jarige premier maakte sinds 1982, toen hij staatssecretaris van Arbeid werd, deel uit van alle regeringen die het groothertogdom sindsdien hebben geregeerd. Ook maakte hij naam als 'vader van de euro'. Hij was van 2005 tot januari dit jaar voorzitter van de eurogroep. De Nederlandse minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, volgde hem op.

De onderzoekscommissie verwijt Juncker dat hij als premier te weinig aandacht aan de inlichtingendienst besteedde. Ook na het einde van de Koude Oorlog en de instelling van een parlementaire controlecommissie bleef de dienst een eigen leven leiden en mensen illegaal afluisteren. Het belangrijkste slachtoffer was Juncker zelf.