De Duitse minister van Defensie, Thomas de Maizière, wordt beschouwd als belangrijkste kandidaat voor de functie van secretaris-generaal van de NAVO.

Dat meldt het Duitse weekblad Der Spiegel zondag. De functie, die nu door de Deense oud-premier Anders Fogh Rasmussen wordt bekleed, komt volgend jaar zomer vrij.

Volgens het weekblad wordt er zowel binnen het Duitse ministerie van Defensie als binnen het bureau van bondskanselier Angela Merkel en bij de NAVO ernstig rekening mee gehouden dat de 59-jarige christendemocraat zich na de verkiezingen voor de Bondsdag eind september voor de functie kandidaat stelt.

Als hij wordt benoemd, is hij de tweede Duitse secretaris-generaal van het bondgenootschap. Van 1988 tot 1994 was De Maizières partijgenoot Manfred Wörner NAVO-chef.

Sikorski

Een andere kandidaat zou de Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Radoslaw Sikorski zijn, maar de Verenigde Staten zouden hem te licht voor de functie vinden. De Italiaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini, die ook wordt genoemd, wordt te veel als een bondgenoot van de omstreden oud-premier Silvio Berlusconi gezien.

De functie van secretaris-generaal is drie keer door een Nederlander vervuld: Dirk Stikker (1961-1964), Joseph Luns (1971-1984) en Jaap de Hoop Scheffer (2004-2009). Alle drie waren minister van Buitenlandse Zaken geweest, voor zij bij het bondgenootschap aan de slag gingen.