Het dodental als gevolg van het treinongeluk zaterdag in het Oost-Canadese Lac-Mégantic loopt waarschijnlijk nog verder op. Tot dusverre is één dode gemeld.

Dat melden de plaatselijke autoriteiten. Het ongeval veroorzaakte diverse explosies in de stad. Branden hebben grote delen van Lac-Mégantic in de as gelegd.

De goederentrein met olie aan boord ontspoorde vrijdagnacht. Ooggetuigen spraken van torenhoge vuurballen en een rode gloed die over de hele stad heen hing.

Volgens het hoofd van de brandweer zag Lac-Mégantic eruit als een oorlogsgebied. Meer dan tweeduizend van de zesduizend inwoners van de stad moesten vluchten voor de explosies en het vuur.

Dode

De politie in de provincie Quebec heeft bevestigd dat er in ieder geval één dode is gevallen, maar wil niet speculeren over het mogelijke aantal slachtoffers. Volgens een woordvoerder zijn veel mensen als vermist opgegeven, maar is er nog veel onduidelijkheid.

"Mensen bellen om familie of vrienden als vermist op te geven, maar sommige mensen worden twee of drie keer als vermist opgegeven door verschillende familieleden", zei de woordvoerder.

Explosies

Door de ontsporing, kort na middernacht, explodeerden diverse wagons. Daarna verspreidde het vuur zich snel naar de huizen in de omgeving. Zeker dertig gebouwen zijn verwoest.

Volgens de beheerder van het Canadese spoorbedrijf Rail World Inc. was de trein waarschijnlijk op hol geslagen. De trein stond in de buurt van de stad geparkeerd.

Ruwe olie

Een grote hoeveelheid olie is in de rivier de Chaudière gelekt, aldus de Canadese milieudienst. In de 73 wagons zat ruwe olie, en zeker vier wagons raakten beschadigd door de explosies en branden.

"We hebben ook olie in het meer en de rivier, en dat baart ons zorgen", zei woordvoerder Christian Blanchette. "We hebben omliggende gemeenten geadviseerd op te passen als ze water uit de Chaudière halen."

Reactie premier

Premier Stephen Harper heeft in zijn medeleven betuigd. "Onze gedachten en gebeden gaan uit naar de families en vrienden van diegenen die getroffen zijn door de tragische treinontsporing en branden in Lac-Mégantic", zei Harper.

"We hopen dat de geëvacueerden snel en veilig weer naar huis kunnen. De bevolking van Lac-Mégantic en de omliggende regio kan erop rekenen dat onze regering de situatie in de gaten houdt. We staan klaar om hulp te leveren als de provincie daarom vraagt."

Bekijk beelden: