Groot-Brittannië heeft in de nacht van zaterdag op zondag de radicale moslimgeestelijke Abu Qatada per vliegtuig uitgeleverd aan Jordanië.

Dat heeft de Britse minister van binnenlandse zaken Theresa May bekendgemaakt.

De 53-jarige Qatada, die eigenlijk  Omar Mahmoud Mohammed Othman heet, is in zijn geboorteland Jordanië veroordeeld wegens terreuraanslagen in 1999 en 2000. Hij moet daar nu opnieuw terechtstaan.

In april tekende de Britse regering een verdrag dat Qatada kan worden uitgeleverd. Britse rechters hadden eerder de uitzetting geblokkeerd, omdat zij vreesden dat de geestelijke geen eerlijk proces zou krijgen in Jordanië.

"De uitlevering van Abu Qatada had prioriteit voor deze regering", laat de Britse premer David Cameron via Twitter weten. "De regering heeft gezegd dat ze dit zou doen. Dat is nu bereikt en daar ben ik blij om", aldus de premier.

William Hague, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, noemt het terecht dat Qatada nu in eigen land terecht moet staan.

Al-Qaeda

Qatada vroeg in 1993 politiek asiel aan in Groot-Brittannië. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken wil Qatada al jaren uitwijzen omdat hij een gevaar voor de nationale veiligheid zou zijn. Hij zou onder meer banden hebben gehad al-Qaeda.

Qatada, wiens preken werden gevonden in een door daders van de 9/11-aanslagen gebruikte flat in Hamburg, ging in Groot-Brittannië de gevangenis in en uit, sinds hij in 2001 voor het eerst werd gearresteerd.

Een Spaanse rechter omschreef Abu Qatada ooit als de rechterhand in Europa van de in 2011 geliquideerde al-Qaedaleider Osama bin-Laden.