De liberaal en Nobelprijswinnaar Mohamed ElBaradei is nog niet definitief aangewezen als interim-premier van Egypte. Dat meldden Egyptische staatsmedia zaterdag.

Eerder hadden regeringsbronnen gemeld dat vroegere chef van het VN-atoomagentschap IAEA zaterdag tot interim-premier zou worden benoemd.

Volgens de staatsmedia is echter nog geen definitieve keuze gemaakt. Een woordvoerder van interim-president Adli Mansour liet weten dat rekening moet worden gehouden met de tegenstand die tegen de benoeming van ElBaradei bestaat.

De Moslim Broederschap, waar de afgelopen week afgezette president Mohamed Mursi uit voortkomt, zegt de benoeming niet te erkennen. Ook de op een na grootste islamistische partij, de conservatievere al-Nour, heeft laten weten tegen ElBaradei te zijn.

Staatsgreep

De 71-jarige ElBaradei speelde een rol in de staatsgreep woensdag. Hij was door onder meer de alliantie van liberale en linkse partijen en de demonstrerende jongeren naar voren geschoven om te onderhandelen met de militairen.

Toen generaal Abdel Fattah al-Sisi op televisie aankondigde dat de militairen Mursi hadden afgezet, was ElBaradei daarbij.

Revolutie

ElBaradei werd in 2011 een van de boegbeelden van de revolutie die een eind maakte aan het bewind van de autoritaire president Hosni Mubarak. De dag waarop Mubarak door het leger werd afgezet noemde hij ''de beste dag van mijn leven''.

Als leider van de liberale Constitutiepartij streeft hij vooral naar een democratischer en vrijer Egypte. Onder de islamistische president Mursi kon dat doel in zijn ogen niet worden bereikt.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zaterdag het aanhoudende geweld in Egypte veroordeeld en zich bezorgd getoond over de politieke polarisering in het land. Hij deed dat tijdens een telefonische conferentie met de Nationale Veiligheidsraad.

Obama beklemtoonde opnieuw dat de Verenigde Staten geen banden onderhouden met een bepaalde Egyptische partij of groepering. De weg die Egypte in de toekomst inslaat, kan alleen door de Egyptenaren worden bepaald, zei Obama.

Overzicht: Egyptenaren dwingen opnieuw vertrek president af

Achtergrond Mursi l Achtergrond Mansour l Dossier Egypte