Op de luchthaven van San Francisco is zaterdag een ongeluk gebeurd met een Boeing 777. Het toestel van de Zuid-Koreaanse maatschappij Asiana Airlines crashte tijdens de landing.

Dat hebben de luchtvaartautoriteiten gemeld. De crash vond plaats rond 11.30 uur (lokale tijd).

Er waren 291 passagiers en 16 bemanningsleden aan boord. Zeker 2 mensen zijn omgekomen. Het Zuid-Koreaanse ministerie voor Transport heeft laten weten dat het gaat om twee 16-jarige Chinezen.

Een brandweercommandant in San Francisco meldt aan persbureau AP dat hun lichamen buiten het toestel zijn gevonden.

Gewonden

Na de crash zijn 181 mensen overgebracht naar ziekenhuizen, zo meldt een woordvoerder van San Francisco. Van hen zijn 49 personen zwaargewond. Ongeveer 120 mensen bleven ongedeerd.

In het San Francisco General Hospital liggen 5 personen in kritieke toestand en 5 zwaargewonden. Het gaat om 8 volwassenen en 2 kinderen.

Volgens de FBI is er geen indicatie dat terrorisme een rol heeft gespeeld bij de crash. Het hoofd van Asiana Airlines heeft in een verklaring laten weten dat de crash ook niet is veroorzaakt door een mechanisch probleem, zo meldt de BBC.

Brand

Na de crash brak brand uit in het toestel. Via twitter hebben ooggetuigen foto's verspreid waarop dikke rookwolken zijn te zien. Het vuur is inmiddels weer gedoofd. Passagiers hebben de noodglijbanen gebruikt om het toestel te verlaten toen het eenmaal tot stilstand was gekomen.

Het toestel verloor bij de crash zijn staart en wielen. Volgens AP vloog het toestel te laag bij het naderen van de landingsbaan. Daarbij zou de staart een muur hebben geraakt en zijn afgebroken. Deze berichten zijn echter niet bevestigd door de vluchtleiding. Op beelden is te zien dat het spoor van brokstukken al begint aan het begin van de landingsbaan.

Vedpal Singh, een passagier die de crash overleefde met zijn familie, zegt dat er geen waarschuwing vooraf werd gegeven door de bemanning. "We wisten dat er iets vreselijks verkeerd was", zegt hij. "Het is een wonder dat we het hebben overleefd."  

Geen noodlanding

Volgens medewerkers van het vliegveld was geen sprake van een noodlanding. Alles leek normaal tot het moment dat het toestel de grond raakte. De vluchtleiding van het vliegveld heeft laten weten dat er voor de landing ook geen noodoproep was uitgezonden door de piloten van het toestel.

De communicatie tussen de piloten van het vliegtuig en de vluchtleiding op San Francisco Airport is terug te luisteren op internet.

Bekijk beelden van de crash en van erna:

Seoul

Het toestel, vlucht 214, was vertrokken vanuit Seoul en had San Francisco als eindbestemming. Het vliegtuig had 291 passagiers en 16 bemanningsleden aan boord.

De NTSB (National Transportation Safety Board) heeft drie personen naar het vliegveld gestuurd om de crash te onderzoeken. Volgens NTSB-voorzitter Debbie Hershman is het op dit moment nog "te vroeg om nu al uitspraken te doen over de toedracht van het ongeluk".

Boeing heeft in een reactie laten weten dat het bedrijf mensen zal sturen om te assisteren bij het onderzoek.

Afgesloten

Na de crash werd het vliegveld van San Francisco afgesloten. Vliegtuigen konden daardoor niet meer vertrekken van en landen op de luchthaven.

Vlak na middernacht (Nederlandse tijd) heeft het vliegveld weer twee landingsbanen opengesteld om te voorkomen dat het te druk wordt in de lucht boven het vliegveld.

Asiana Airlines

Asiana Airlines is een van de twee belangrijkste vliegtuigmaatschappijen van Zuid-Korea en bestaat sinds 1988. Het bedrijf heeft 12 Boeing 777's in haar luchtvloot. In het verleden is één keer eerder een toestel van Asiana Airlines betrokken geweest bij een vliegtuigongeluk.

Op 26 juli 1993 kwamen vier bemanningsleden en 64 passagiers om het leven toen een Boeing 737 van het bedrijf met 110 mensen aan boord in slecht weer crashte op 4 kilometer afstand van de landingsbaan van het Zuid-Koreaanse Mopko Airport.

De crash is het eerste dodelijke ongeval met de Boeing 777, een populair toestel dat sinds 1995 in dienst is. Het was tevens het eerste dodelijke ongeluk van een commerciële luchtvaartmaatschappij in de Verenigde Staten sinds een regionaal vliegtuig in New York was neergestort in 2009.