Oppositieleider Mohamed ElBaradei is door de Egyptische interim-president Adli Mansour benoemd tot interim-premier van Egypte.

Dat heeft ElBaradei's Nationaal Reddingsfront (NSF), een alliantie van oppositiepartijen, zaterdag laten weten. ElBaradei zal zaterdagavond door Mansour worden beëdigd.

De 71-jarige ElBaradei speelde een rol in de staatsgreep woensdag. Hij was door onder meer de alliantie van liberale en linkse partijen en de demonstrerende jongeren naar voren geschoven om te onderhandelen met de militairen.

Toen generaal Abdel Fattah al-Sisi op televisie aankondigde dat de militairen president Mohamed Mursi hadden afgezet, was ElBaradei daarbij.

De Moslim Broederschap, waar de afgezette Mursi uit voortkomt, zegt de benoeming van ElBaradei niet te erkennen.

Mubarak

ElBaradei werd in 2011 een van de boegbeelden van de revolutie die een eind maakte aan het bewind van de autoritaire president Hosni Mubarak. De dag waarop Mubarak door het leger werd afgezet noemde hij ''de beste dag van mijn leven''.

Als leider van de liberale Constitutiepartij streeft hij vooral naar een democratischer en vrijer Egypte. Onder de islamistische president Mursi kon dat doel in zijn ogen niet worden bereikt.

Rustig

In Egypte was het zaterdag relatief rustig na de gewelddadigheden van vrijdag. De sfeer is echter nog steeds gespannen. Volgens het ministerie van Gezondheid zijn op de 'Vrijdag van de Afwijzing' zeker 30 mensen omgekomen en 1100 gewond geraakt.

Niet alleen in de hoofdstad Caïro, maar ook in steden als Alexandrië en Suez gingen aanhangers van de Moslim Broederschap de straat op om tegen de machtsgreep van het leger en de afzetting van Mursi te demonstreren.

Egyptische islamisten hebben zaterdag opgeroepen om zondag opnieuw te demonstreren tegen de coup. De oproep voor de protestacties is gedaan door de Moslim Broederschap en haar bondgenoten. De groeperingen zijn verenigd in de zogeheten Nationale Coalitie ter ondersteuning van het Wettige Gezag.

Steun

De invloedrijke moslimgeestelijke Youssef al-Qaradawi heeft het Egyptische volk zaterdag in een fatwa opgeroepen Mursi steunen. Al-Qaradawi liet in het religieuze decreet ook weten dat het leger zich niet meer moet bemoeien met de politiek in Egypte.

De in Egypte geboren en in Qatar gevestigde Qaradawi is een van de meest prominente soennitische geestelijken in het Midden-Oosten.

Overzicht: Egyptenaren dwingen opnieuw vertrek president af

Achtergrond Mursi l Achtergrond Mansour l Dossier Egypte