Een goederentrein met ruwe olie is zaterdag bij een kleine stad in de Canadese provincie Quebec ontspoord, waarop enkele tanks explodeerden. 

De explosies veroorzaakten een vuurzee waarbij zeker één persoon om het leven is gekomen. Canadese media maken melding van "enkele'' tot tientallen vermisten. Volgens de autoriteiten is het moeilijk om het daadwerkelijke aantal vast te stellen.

Het ongeluk gebeurde in de stad Lac-Mégantic in de provincie Québec, bij de grens met de Verenigde Staten. Na de ontsporing explodeerden enkele tankwagons.

De daaropvolgende vlammenzee was tot op grote afstand te zien. De explosies en vuurzee veroorzaakten een grote ravage. Meerdere gebouwen zouden zijn vernietigd. Volgens de autoriteiten zijn zeker 30 panden beschadigd.

Geëvacueerd

Ongeveer 1000 inwoners van Lac-Mégantic zijn geëvacueerd. De politie heeft een veiligheidszone van een kilometer ingesteld. Lac-Mégantic heeft ongeveer 60000 inwoners.

De trein had 73 wagons en ontspoorde net na 01.00 uur 's nachts lokale tijd. Volgens spoorwegmaatschappij Montreal, Maine and Atlantic Railway stond de trein geparkeerd en was het gevaarte uit zichzelf gaan rijden.

"We weten niet precies wat er gebeurd is, de machinist deed alles volgens het boekje'', verklaarde vicepresident Joseph McGonigle van de spoormaatschappij.

Bekijk beelden van de vuurzee:

Zwarte wolken

Uren na de ramp waren nog dikke zwarte wolken te zien boven de brandende trein. De vrees dat andere tanks ook zouden ontploffen bemoeilijkte het blussen. De politie meldde dat de inhoud van sommige opslagtanks weglekte in de rivier die door de stad loopt.

Premier Stephen Harper van Canada heeft via Twitter laten weten dat hij met de slachtoffer meeleeft: "Gedachten en gebeden zijn met diegene die zijn getroffen in Lac-Mégantic. Vreselijk nieuws.''

Vorige week ontspoorde in Canada een goederentrein met ruwe olie in de stad Calgary in het zuidwesten van het land. De trein werd toen geborgen zonder dat er olie was weggelekt.