Het Malinese leger is vrijdagmiddag Kidal binnengetrokken. 

De Toeareg-rebellen die er bijna anderhalf jaar de lakens uitdeelden hielden zich aan het onlangs getekende vredesakkoord dat voorschreef dat zij het gezag over de noordelijke stad zouden overdragen.

''De militairen trokken (...) Kamp 1 in de stad binnen, vergezeld door Franse troepen, net als bij onze intocht in Timboektoe en Gao'', zei perschef luitenant-kolonel Souleymane Maiga.

Volgens de locoburgemeester vonden er twee demonstraties plaats, van zowel voorstanders als tegenstanders van de komst van het leger.''Er werden enkele waarschuwingsschoten gelost en de demonstranten gingen uiteen'', zei Abda Ag Kazina.

Losse alliantie

Net als de rest van Noord-Mali werd Kidal na een staatsgreep in maart 2012 door een losse alliantie van rebellenbewegingen bezet. De opstandelingen werden op hun beurt door een Franse interventiemacht verdreven. Maar in februari keerden de Toeareg-strijders al in Kidal terug. Ze richtten wegversperringen op, inden belastingen en riepen in feite een eigen staat in het leven.

De drie weken geleden overeengekomen overdracht van Kidal werd met spanning afgewacht. Velen vreesden dat de Toeareg-rebellen het regeringsleger als puntje bij paaltje kwam uit de stad zouden weren. Nu ook de laatste grote Malinese stad onder gezag van de regering is gebracht is een belangrijke hobbel voor de presidentsverkiezingen genomen. Die verkiezingen zouden nog deze maand moeten plaatsvinden.

Noodtoestand

De noodtoestand die sinds 12 januari in het land van kracht was, is zaterdag opgeheven, zo meldt de Franse krant Le Monde. Het opheffen gebeurt aan de vooravond van het begin van de campagne voor de presidentsverkiezingen die op 28 juli worden gehouden.

President Dioncounda Traoré stelde de noodtoestand in nadat Franse militairen de Malinese strijdkrachten te hulp waren gekomen in hun strijd tegen de Toearegrebellen.

Verenigde Naties

De Verenigde Naties namen maandag de stabilisatiemissie in Mali over. De 6000 Afrikaanse militairen die aan die missie meewerken, moeten de veiligheid in het Afrikaanse land vergroten en ervoor zorgen dat de presidentsverkiezingen eerlijk en vreedzaam verlopen. De komende maanden krijgen zij hulp van 6000 militairen uit onder meer China, Noorwegen en Zweden.