In Egypte heerste zaterdagochtend een gespannen rust na de gewelddadigheden van vrijdag.

Volgens het ministerie van Gezondheidszorg zijn op de 'Vrijdag van de Afwijzing' zeker 30 mensen omgekomen en zijn er meer dan 1100 gewond geraakt. 16 van de 30 omgekomen personen stierven door schotwonden.

Niet alleen in de hoofdstad Caïro, maar ook in steden als Alexandrië en Suez gingen aanhangers van de Moslim Broederschap de straat op om tegen de machtsgreep van het leger en de afzetting van president Mohamed Mursi te demonstreren.

Het hevigst waren de gevechten in Alexandrië. Daar kwamen 14 mensen om en raakten er 200 gewond, aldus het ministerie.

​In het centrum van Caïro gingen aanhangers en tegenstanders van de broederschap elkaar met stenen, messen, benzinebommen en stokken te lijf.

Koptische priester

Honderden islamisten hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag het ambtsgebouw van de gouverneur van de provincie Noord-Sinaï bestormd. 18 mensen raakten daarbij gewond. De islamisten protesteren tegen het afzetten van Mursi. Een koptische priester is daarbij doodgeschoten.

De Moslim Broederschap heeft de koptische paus Tawardos fel bekritiseerd nadat hij zijn zegen uitsprak over het afzetten van Mursi. Ook was hij tot woede van de Broederschap aanwezig op de bijeenkomst van het Egyptische leger waar generaal Abdel Fattah al-Sisi zei dat de grondwet was opgeschort.

Mansour

De Egyptische interim-president Adli Mansour heeft zaterdag vergaderd met legerleider Abdel-Fattah el-Sissi en minister van binnenlandse zaken Mohammed Ibrahim. Het drietal zoekt een manier om het geweld te bezweren.

Mansour sprak niet alleen met de chefs van de strijdkrachten en de politie. Hij ontving in het presidentieel paleis ook enkele voormannen van de jeugdbeweging Tamrod ('Rebel'), de drijvende kracht achter de massademonstraties tegen Mursi.

Overzicht: Egyptenaren dwingen opnieuw vertrek president af

Achtergrond Mursi l Achtergrond Mansour l Dossier Egypte